Sinnikkäästi pintaansa pitävän mäkihypyn sanotaan olevan yksi suomalaisten lempitalvilajeista. Harvassa urheilulajissa menestyneitä pidetään vielä pitkään sankarin asemassa, mutta mäkihypystä suomalaisille on syntynyt niitä montakin.
Suomalaisia mäkihyppylegendoja joiden nimet ovat varmasti jokaiselle suomalaiselle tuttuja, ovat esimerkiksi:
- Matti Nykänen
- Toni Nieminen
- Janne Ahonen
Mäkihyppy olympialaisissa
Urheilulajina mäkihyppy on kotoisin Norjasta, Telemarkista. Lajin historia yltää 1800-luvun alkupuolelle, jolta on lähtöisin edelleen lajissa käytössä oleva telemark-alastulo, joka on vaatimuksena korkeille tyylipisteille. Suomessa ensimmäinen hyppyrimäki on rakennettu Helsingin Alppilaan vuonna 1906, minkä jälkeen 20–30 metrisiä hyppyrimäkiä alettiin rakentaa ympäri Suomea.
Mäkihyppy kuuluu talviolympialaisten vakiokalustoon, sillä onhan se yksi kuudesta alkuperäisestä talviolympialajista. Tosin lajin naisurheilijoille olympialaiset ovat tuoretta herkkua, sillä naismäkihyppääjät osallistuivat olympialaisiin ensi kertaa vasta vuonna 2014. Suomeen kultamitali saatiin ensikertaa vuonna 1956, kun Antti Hyvärinen ja Aulis Kallakorpi hyppäsivät tuplavoiton olympialaisissa.
On kuitenkin tosiasia, että asenteet ja ajatukset lajista ovat muuttuneet sitten sen kultavuosien. Suomalaiset eivät ole enää pärjänneet kilpailussa mukana samankaltaisesti, kuin aikaisemmin. Yle kirjoittaa syyksi esimerkiksi mäkihypyn talouden romahtamisen. Varoja lajiharrastukseen on kerätty lähinnä vapaaehtoisella järjestötyöllä. Urheilusuoritusten heikentyessä, ovat myös yhteistyösopimusten summat pienentyneet samassa suhteessa.
Urheilulehdessä on kohistu Suomen mäkihypyn meneillään olevasta murroksesta ja sukupolvenvaihdoksesta, kun lajin päävalmentajaksi nimitettiin alkuvuonna Itävallan B-maajoukkueen valmentaja Andreas Mitter. Muutos parempaan on tapahtumassa myös lajin muilla saroilla, sillä mäkihyppylegenda Toni Nieminen harjoittelee Korean 2018 olympialaisiin.
Tämä merkitsee hyvin todennäköisesti uutta mielenkiintoa pari vuotta pohjalla rypeneen lajin pariin. Mäkihypyn kannustajat ovat tottuneet voittosuorituksiin ja seuraavat lajin uutisia verkosta.
Vedonlyöntiä mäkihypystä
Mäkihypyssä vetoa lyödään voittajasuosikin puolesta, minkä vuoksi suomalaishyppääjät eivät ole tällä hetkellä olleet vedonlyöjien suuressa suosiossa. Muutoksia on kuitenkin luvassa esimerkiksi Toni Niemisen kuvioihin palaamisen myötä, mikä tarkoittaa jännittäviä aikoja myös vedonlyöjille.
Vedonlyönti mäkihypyssä saattaa olla hyvinkin suosiollista veikkaajalle, sillä kertoimet ovat usein suuria ja palkinnot muhkeita. Olympialaisten aikana vedonlyönti saa aivan uudenlaiset mittasuhteet ja useat toimijat tarjoavat mukavia tarjouksia kisojen ajan.